Stress & Burnout

Van Stress & Burnout naar Ontspanning, Plezier & Passie

Moeten
Rennen, vliegen, haasten. Iedereen is druk, druk, druk en er moet nog zo nodig van alles gebeuren.
Steeds meer mensen ervaren, dat ze zich te weinig bezighouden met activiteiten, die ze ook echt willen. Te weinig ontspanning, plezier en passie.
Onze eisen (het moeten) en onze behoeften (het willen) zijn uit balans.

Burnout
Meer en meer mensen ervaren, dat ze in een tredmolen zitten. Ze merken, dat er geen mogelijkheid is om te stoppen of van richting te veranderen. In het ergste geval dooft het vuur of gaat de lamp uit (burnout).

Klachten
Het is niet verwonderlijk, dat veel mensen constateren, dat ze gespannen zijn en dat ze last hebben van lichamelijke en/of psychische klachten, die door de spanning worden veroorzaakt of versterkt.

Aanpakken
Vreemd genoeg accepteren veel mensen deze spanningen en klachten en zien zij geen reden of mogelijkheid om hun situatie aan te pakken en te verbeteren.
We kunnen wel degelijk onze eisen en behoeften opnieuw op elkaar af stemmen en deze weer in balans brengen.

Balans

Een nieuwe balans?

Hoe bereik je opnieuw een balans? Door de ene kant van de weegschaal leger te maken en de andere kant voller. Dus door spanningen te verminderen en meer aan behoeftes tegemoet te komen.

Dit betekent niet, dat je meteen alle situaties, die spanningen opleveren, uit de weg moet gaan. Sterker nog, spanning is nodig om te groeien. Wel is het belangrijk om de gezochte spanning af te stemmen op je mogelijkheden. Ontspanning, plezier en passie mag je daarbij niet vergeten.

Het heft in eigen handen

Ook is het belangrijk om je bewust te worden van je eigen keuzes en mogelijkheden. Door bewust keuzes te maken raak je niet verzeild in allerlei “moet”-situaties, die weer tot klachten leiden. Leer opnieuw het heft in eigen handen te nemen en kies voor een andere ervaring.