Mindfulness

Mindfulness verbetert je kwaliteit van leven.

Mindfulness betekent letterlijk aandachtigheid of oplettendheid. In de Mindfulness Training leer je met aandacht aanwezig te zijn in het huidige moment. Dat klinkt heel eenvoudig en vanzelfsprekend, in de praktijk blijkt dit toch behoorlijk lastig te zijn. Je bent zo gewend om bezig te zijn met het ene en ondertussen na te denken over van alles en nog wat. Je lijf doet het een en je geest is bezig met heel andere zaken. Zonder dat je het weet of wilt ben je bezig in je hoofd met problemen op te lossen, zorgen te maken, gebeurtenissen te herkauwen, lijstjes op te stellen, werk te organiseren, gesprekken te voeren enz. Dan ben je dus niet met je aandacht aanwezig, je handelt dan op je ‘automatische piloot’.

Wanneer je op je ‘automatische piloot’ gaat, krijgt je hoofd geen moment rust. Zelfs als je rust wilt en tijd hebt om te ontspannen, maalt je hoofd maar door. Het lijkt wel of hij niet meer kan stoppen! Al die gedachten roepen ook gevoelens op en lichamelijke reacties, zonder dat je dat weet of wilt. Het kan best zijn dat je merkt dat je gespannen of moe bent, maar je begrijpt misschien niet waar dat vandaan komt. Misschien voel je je verdrietig of word je snel boos en pieker je je er suf over. Nog meer zaken om over na te denken. De spanning in je lijf, de onrust in je hoofd: je wordt er doodmoe van en je gaat maar door….

Mindfulness: van Doen naar Zijn
Door Mindfulness stap je uit je normale dagelijkse patronen en automatismen: je leert ernaar kijken. Je maakt pas op de plaats, even geen ‘doen’ maar ‘zijn’. Je leert aanwezig te zijn bij alles wat zich in het huidige moment aandient: onrust, pijn, spanning, ontspanning, verdriet, boosheid, blijdschap enz. Door niet meteen in de actie te schieten, maar te blijven zitten, geef je jezelf de kans om je gedachten, je gevoelens en de sensaties in je lichaam beter te leren kennen. Door aandacht word je bewust van je automatismen, je ingesleten sporen, je herhaling van gedrag. Vanuit deze bewustwording kun je kiezen: in welke gedachte investeer je en welke laat je met rust. Je bent niet langer slaaf meer van je eigen denken, voelen en doen.
Daarmee creëer je vrijheid, rust en ontspanning.

Wat leer je bij Mindfulness?
Vaker en langer bewust in het huidige moment aanwezig te zijn.

 • Meer bewust te zijn van je lijf, je emoties en je gedachten.
 • Vriendelijkheid naar jezelf en naar anderen.
 • Acceptatie van dat wat er in het huidige moment is.
 • Geduld.
 • Automatismen herkennen en doorbreken.
 • Inzicht in (onbewuste) patronen van denken, voelen en doen.

Naast behandelingen geef ik ook cursussen Mindfulness:
De Mindfulness Training bestaat uit een programma van 8 weken. Je leert stapsgewijs met aandacht in het ‘hier en nu’ te zijn. Je volgt het programma aan de hand van de lessen en 2 oefen Cd’s. Elke week staat in het teken van een thema. De teksten, oefeningen en opdrachten sluiten aan bij het thema van die week. Om met succes deze Training te volgen, is het van belang dat je met jezelf een afspraak maakt om 8 weken lang dagelijks de oefeningen te doen en de opdrachten te maken. ‘Oefening baart kunst’ en dat geldt ook voor het leren om met aandacht in het ‘hier en nu’ te zijn. De Training vraagt om discipline en doorzettingsvermogen, maar het is zeker het proberen waard!

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

Wat kunnen gunstige bij- effecten van een Mindfulness Training zijn?

 • Meer rust ervaren.
 • Helderheid van geest.
 • Effectiever kunnen werken.
 • Ontspanning.
 • Betere concentratie.
 • Beter slapen.
 • Lagere bloeddruk.
 • Sneller herstel na een emotionele gebeurtenis.
 • Minder snel uit evenwicht zijn.
 • Beter om kunnen gaan met negatieve gedachten.
 • Beter om kunnen gaan met emoties zoals angst, verdriet en boosheid.
 • Beter om kunnen gaan met lichamelijke pijn.
 • Gelijkmoediger zijn.
 • Bewust (en vaker) momenten van geluk ervaren.

De oorsprong van de Mindfulness Training
Dr. Jon Kabat-Zinn ontwikkelde aan de universiteit van Massachusetts dit succesvolle trainingsprogramma voor mensen die gebukt gaan onder zware stress. Als arts op een polikliniek voor pijnklachten, werkte hij met patiënten die uitbehandeld waren. In deze training leerden mensen hun eigen kracht in te zetten om anders met zichzelf, met stress, pijn en vermoeidheid om te gaan. De Mindfulness Training wordt al meer dan vijfentwintig jaar gegeven. De effecten ervan zijn in diverse wetenschappelijke onderzoeken onderzocht en telkens weer effectief gebleken. Voor het overgrote deel van de deelnemers is er een blijvende vermindering van zowel lichamelijke als psychische klachten. Mensen met stressklachten zoals piekeren, slapeloosheid, hoge bloeddruk, snel geïrriteerd zijn, lichamelijke onrust en spanningsklachten kunnen veel baat bij deze training hebben. Maar ook mensen met de neiging tot perfectionisme of controle willen houden en mensen met psychische klachten zoals angst en paniekklachten, negatief denken, somberheid en depressie kunnen er veel baat bij hebben. Ten slotte is het voor iedereen zinvol om bewustzijn te ontwikkelen, met of zonder problemen!

Bewustzijn is voor iedereen een uitdaging: aanwezig zijn bij wat er hier en nu is, zonder oordeel, is niet gemakkelijk. Voor mensen die last hebben van stressklachten of andere psychische klachten is het geen overbodige luxe, maar een bittere noodzaak. Je zult iets moeten veranderen, anders gaat het ten koste van je gezondheid.